Monday, June 4, 2012

Mencari Redha Allah


Segala syukur dan puji-pujian kepada Allah, Tuhan semesta alam. Tuhan yang berhak disembah, dipuji dan dicintai.Aku berlindung kepada Allah dari segala macam kejahatan dan tipu daya syaitan. Dari segala dosa dan noda yang telah aku lakukan.
Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan yang berhak disembah selain Allah semata-mata dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhamad adalah pesuruh Allah. 

"Ya Allah, jadikanlah aku hambaMu yang hidup hanya untuk meraih redhaMu. Jadikan aku mencintai sesuatu agar Kau redha kepadaku. Janganlah letakkan cinta lain dihatiku melebihi redhaMu. Bantulah hambaMu ini untuk membina cinta yang mendambakan redhaMu. Kasihanilah aku, Ya Allah. Jagalah diriku dan sediakan aku untuk menerima apa sahaja takdir dan keputusan."


Keredhaan Allah atau mardhotillah adalah impian setiap orang yang beriman. Setiap tindakan yang dilakukan niatnya  kerana Allah dan mendapat redha Allah itu adalah ganjaran yang terbesar.. Redha Allah di atas redha ibu bapa. Mak ayah redhailah saya..  insy

Tahukah redha??

Redha Allah itu ada pada Nabi Ayub as dan Rabiatul Adawiyah..

Nabi Ayub diuji dengan sakit yang menyebabkan kulitnya pecah-pecah dan bernanah sehingga keluarnya ulat-ulat dari kulit baginda. Semasa solat, baginda akan buangkan ulat-ulat. dan sampai satu ketika baginda akan mengutip semula ulat-ulat itu dan kembalikan ke kulitnya.

Apabila ditanya, mengapa baginda berbuat begitu.

'Sesungguhnya, aku redha dengan ujian yang Allah swt. berikan kepadaku.

Rabiatul Adawaiyah, wanita yang tidak berkahwin sehingga ajal menjemputnya kerana kasih dan cintanya hanya untuk Allah. Siang dan malam dia beribadah tanpa mengenal lelah dan jerih, hanya dibuai perasaan cinta semata-mata. Rabiatul Adawiyah sanggup masuk ke neraka andai itulah harga untuk meraih redha Allah. 

Hebatnya cinta Nabi Ayub As dan Rabiatul Adawiyah kepadaMu. 

Ya ALLAH..
Aku ikhlas, 
Aku redha,
Aku pasrah.

1-1-3, Khar
Leave a Reply

 
 

Recent Comments

Followers

Love Is Cinta, I'm Sorry, Please Forgive Me, I Love YOU, THANK YOU
Cuteki greetings

Counselor To Be

Assalamualaikum warahmatullahiwabaratuh.

Salam sejahtera.

Dengan Nama Tuhan Yang Maha Esa, bersyukur kepada-Nya, kerana akhirnya blog 'Counselor To Be' telah berjaya ditubuhkan.

Tujuan penubuhan blog ini adalah untuk berkongsi ilmu tentang dunia kaunseling dan perjalanan hidup penulis dalam usaha untuk menjadi manusia yang lebih baik.

Semoga penulisan yang dikongsikan dan tercoret di dalam blog ini akan memberi kebaikan buat diri penulis dan pembaca.Kepada bakal kaunselor, terutamanya sahabat-sahabat Batch Realiti, semoga kita akan menjadi kaunselor yang hebat satu hari nanti.A Journey Of Thousand Miles Start With A Single Step! Siti hajar Aliyais

Bicara kaunseling