Wednesday, June 12, 2013

Hebatnye berfikir positifPengubat jiwa, orang selalu beranggapan ooo.. budak kaunseling, mesti tak de masalah, mesti selalu gembira.

no, not true, student kaunseling pun manusia biasa, mungkin cara kita berbeza, sebab kalau kita ada masalah, kami akan mendengar masalah orang..

aku? bila diri sendiri yg ada masalah, tak tahu nak cerita dengan orang, benar, perkongsian masalah dengan orang  boleh melegakan. memang benar, tapi aku, sendiri lebih selesa utk berkongsi dengan mak, maybe kerana kepercayaan.

tapi, sekarang aku suka buat macam ni..
sebab aku percaya masalah itu akan dapat diatasi dengan berfikiran positif. But how? aku selalu cuba utk berfikir positif, namun ternyata susah jugak! tapi, memang dahsyat impak berfikiran positif. Percayalah dengan perfikiran positif jalur lebar ilahi kita akan terbuka.

why? 
Tapi sebelum tu, aku selalu fikir.. kenapa susah utk berfikir positif... hasil dapatan dari pemerhatian org sekeliling, ( kaedah penyelidikan dalam kaunseling), termasuk diri aku sendiri, Puncanya ialah : berfikir negatif, bercakap perkara negatif, bergaul dengan orang yang negatif, so -  at the end,  jalur lebar ilahi tertutup dengan fikiran negatif, etc yg negatif.

Hakikatnya, lebih cantik kalau berkongsi dengan Allah, kerana Allah itu sami'un iaitu Maha Mendengar.

Leave a Reply

 
 

Recent Comments

Followers

Love Is Cinta, I'm Sorry, Please Forgive Me, I Love YOU, THANK YOU
Cuteki greetings

Counselor To Be

Assalamualaikum warahmatullahiwabaratuh.

Salam sejahtera.

Dengan Nama Tuhan Yang Maha Esa, bersyukur kepada-Nya, kerana akhirnya blog 'Counselor To Be' telah berjaya ditubuhkan.

Tujuan penubuhan blog ini adalah untuk berkongsi ilmu tentang dunia kaunseling dan perjalanan hidup penulis dalam usaha untuk menjadi manusia yang lebih baik.

Semoga penulisan yang dikongsikan dan tercoret di dalam blog ini akan memberi kebaikan buat diri penulis dan pembaca.Kepada bakal kaunselor, terutamanya sahabat-sahabat Batch Realiti, semoga kita akan menjadi kaunselor yang hebat satu hari nanti.A Journey Of Thousand Miles Start With A Single Step! Siti hajar Aliyais

Bicara kaunseling